Diğer makalelerimizle de bağlantılı olarak icra ihalesine internet aracılığı ile uyap veya direk ihaleye katılırken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Zira İcradan Araba yı ucuza alacağınızı düşünürken size daha pahalıya mal olabilir.
Konumuz icradan satılan arabalar ile ilgili diğer mallarla ilgili de aynı sorunlar olabilir. Bu adımları ben sıralamaya çalıştım. Önemli başlıkları öne aldım ki ilk adımda yapmanız gerekeni sona bırakırsanız boşuna zaman, emek, para harcamış olabilirsiniz.
- Aracın Hasar Geçmişi: İlk yapmanız gereken İcra İhalesinde satılacak araçların (bu adreste) motor, şasi, plaka bilgileri varsa icra ihale kararında vardır. Bu bilgileri kullanarak aracın hasar vb. geçmişini kontrol edin.
- Aracın Mevcut Durumu: İcra İhalesinde satılacak araçlar otoparklarda muhafaza edilir. Araç ihale günü çekici ile getirilerek ihaleden önce alıcıların görmesi sağlanır. Fakat çoğunlukla ne hikmetse araçlar anahtarsız olur ve iç durumu, km bilgisi, motor temizliği, mekanik durumu gibi hiç bir bilgiye erişememe durumunuz söz konusudur. Hatta ustanız yoksa ya da ihaleye diğer katılanlar söylemezse boya kaporta durumu da meçhuldur. Bu sebeple ihaleye katılmadan önce bu riskleri göze aldığınızdan emin olun.
- Aracın Anahtarı: Çoğunlukla İcra İhalesinde satılan araçların anahtarları olmuyor. Alacağınız aracın marka-modeline göre anahtar masrafını da ekleyin.
- Aracın Vergisi: İcradan aldığınız 2. el hususi otomobiller için %1 KDV, ticariler için %18 KDV ödemesi yapacaksınız. Ayrıca ihalenin size kalması durumunda ödemeniz gereken bir miktar daha para var.
- Aracın Teslim Süresi: Aracın size teslim edilme süreci 1 aya kadar sürebilmektedir.