Doğu tıbbının 7. yüzyıldan bugüne vazgeçilmez şifa kaynaklarından olan kordiseps, parazit bir mantardır. 400’den fazla türü olan kordiseps, geleneksel tıpta astım, iktidarsızlık ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Doğu tıbbında önemli bir yere sahip olan kordiseps, geleneksel tıptan modern tıbba geçiş sürecinde de etkinliğini kaybetmemiş; 1964 yılına gelindiğinde resmi Çin makamları tarafından resmi ilaç statüsünde sınıflandırılmıştır. Kordiseps aynı şekilde Avrupa Komisyonu ve Amerika Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yapılan inceleme de değerlendirmelerde de bir gıda takviyesi olarak kategorize edilmiştir.
Denizden yaklaşık olarak 4000 metre yükseklikte yetişmekte olan kordiseps, dünya üzerinde oldukça az bir rezerve sahip olup, habitat alanı genellikle Tibet ve civarıdır. Kordiseps sindirim, boşaltım, solum, sindirim ve hareket sistemi üzerinde de oldukça önemli etkilere sahiptir. Fakat kordisepsin asıl etkisi bağışıklık sistemi üzerinde kendini göstermektedir. Zayıflamış solunum sistemini güçlendiren kordiseps, vücuttaki oksijen miktarını arttırdığı için bağışıklık sistemine de doğrudan etki etmektedir.
Kordiseps, içeriğindeki yüksek oksijen miktarı ile insan vücudunun genel dayanıklılığını arttırmakla birlikte, vücut direnci yükseltmekte ve yorgunluk hissini de azaltmaktadır. Öte taraftan kordiseps, vücudun doğal bağışıklığını arttıran birçok alerjik hastalığa karşı da adeta bir güvenlik duvarı örmektedir. Kordiseps, özellikle hava kirliliğinin fazla olduğu büyük şehirlerde akciğer sağlığının korunması için içeriğindeki zengin oksijen miktarı sebebiyle kordiseps kullanımı tavsiye edilmektedir. Öte taraftan oksijen miktarının sadece akciğerler üzerinde değil cilt sağlığı ve uyku düzeni üzerindeki etkileri de göz önüne alındığında kordisepsin sağlıklı ve aktif bir hayat için de kullanılması tavsiye edilmektedir.
Tırtıl mantarı olarak da bilinen kordisepsin bu isimle anılmasının nedeni, bir tırtıla tutunarak büyümesidir. Kordiseps, yaklaşık olarak 5-6 santimetre civarına ulaştıktan aha sonra bu tırtılı öldürmekte ve böylece bir parazit özelliği kazanmaktadır. Nadir bulunması nedeniyle olukça kıymetli olan kordiseps, toz ve çay olarak iki şekilde tüketilebilmektedir. Aktif bileşenleri arasında polisakkaritler, kordisepik asit, A, B, C ve E vitaminleri, 16 farklı asit, potasyum, çinko, selenyum, magnezyum ve demir bulunan kordiseps, görüldüğü üzere insan sağlığı üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. Özenle denetlenen kordiseps mantarı, en ileri teknolojik ve bilimsel işlem ve süreçlerin ardından kapsül haline getirilmekte ve gıda takviyesi olarak sunulmaktadır. Kordisepsin doğru doz ve periyodik tüketimi için uzman bir hekimden profesyonel destek alınması tavsiye edilmektedir.